Onlangs kwam Marianne de Jong terug uit Australie waar ze drie maanden op familiebezoek was. Omdat ze graag kookt, had ze grote belangstelling voor de Australische keuken. Ze weet ook dat wij van Prakkie en Weekendkokkie dol zijn op recepten en deelde zij een aantal heerlijke ideeën. Een ervan is Chunky beef pie. Natuurlijk is het mogelijk om te wisselen van ingrediënten, maar met dit basisrecept kun je alvast goed uit de voeten. Dank je wel, Marianne!
De tekst gaat onder de foto verder.
Je kunt variëren met de vulling van je pie. Marianne stuurde deze foto van de ingrediënten
die zij ging gebruiken in haar pie. @Marianne de Jong
En o ja, Marianne gebruikte zelf haar slowcooker om het vlees in te garen. Het recept hieronder is bereid in een braadpan op het vuur, maar als je een slowcooker hebt dan kan die natuurlijk goed van pas komen.
De tekst gaat onder de foto verder.
Dit heb je nodig
1-2 rollen Tante Fanny bladerdeeg of 1-2 pakjes Koopmans roomboter bladerdeeg als je kleine pies wilt maken
1,5 kilo magere runderlappen in flinke stukken gesneden van ongeveer 3 cm
olijfolie en vloeibare margarine
zout en peper
plm. 100 gram magere spekreepjes
2 uien, gehalveerd en in dunne plakjes
1 doosje kleine champignons gehalveerd
1 winterwortel in plakjes
(eventueel 1 stengel bleekselderij in plakjes)
1 vol glas rode wijn
1 eetlepel mosterd
1 runderbouillonblokje
1 volle eetlepel tarwebloem
1 bekertje crème fraiche (250 gram)
1 zakje Stroganoffsaus
1 losgeklopt ei
Daar gaan we
* Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
* Maak de groenten schoon en snijd ze.
* Dep het vlees eventueel wat droog met een stukje keukenpapier.
* Bestrooi het vlees met peper en de bloem en meng door elkaar.
* Verhit 2 volle eetlepels olijfolie en 1 eetlepel vloeibare margarine in een grote braadpan. Bak het spek uit in het vet en haal daarna uit de pan. Bewaar in een schaal.
* Braad het vlees in drie porties op hoog vuur om en om bruin. Haal het uit de pan en bewaar in de schaal bij de spekjes.
* Doe een lepel olijfolie bij het bakvet en bak nu op hoog vuur de champignons, ui, winterwortel en eventueel bleekselderij om en om voor ongeveer 3 minuten. Bestrooi met zout en (zwarte) peper.
* Doe het vlees en de spekjes er weer bij en bak nog even aan op hoog vuur.
* Draai het vuur laag en blus af met de wijn.
* Doe er de mosterd bij en het bouillonblokje.
* Doe er zoveel kraanwater bij tot de massa net onder water staat.
* Breng aan de kook en draai het vuur dan helemaal laag.
* Doe een deksel op de pan en laat het op het kleinste pitje heel zachtjes gaar stoven in ongeveer 3 uur of tot het vlees helemaal zacht is. Doe er een beetje water bij als er te veel vocht verdampt.
* Giet al het vocht af en vang het op.
* Doe het zakje stroganoffpoeder in een pannetje. Meet 250 ml braadvocht af en doe dit bij het poeder en kook er al roerend een gebonden saus van.
* Doe de stroganoffsaus bij het vlees en doe er ook het bekertje crème fraîche bij. Verwarm tot alles goed door elkaar is. Proef of er nog peper of zout bij moet.
* Laat de massa afkoelen met het deksel van de pan.
De tekst gaat onder de foto verder.
Heb je eenmaal de vulling gemaakt, dan kun pies maken in allerlei maten. @Marianne de Jong
Maar dan
* Bedek de bodem van een ingevette (spring)vorm met bladerdeeg. Je kunt ook meerdere kleine pies maken.
* Schep de vulling in de vorm(en) en dek af met een deegdeksel. Prik een paar keer met een vork in het deegdeksel voordat je het op de pie legt of knip een klein kruisje in het midden zodat de stoom kan ontsnappen.
* Snij de randen bij of maak met je vingers (of vork) een patroontje in het deeg.
Kwast het deeg dun in met losgeklopt ei.
* Zet de pie in de koelkast of op een koele plek. De mooiste pie met een glanzend deksel krijg je als het ei zoveel mogelijk is ingedroogd op het deeg.
* Verwarm de oven voor op 200 graden.
* Zet de pie (of pies) in het midden van de oven. Een grote pie voor ongeveer 30 minuten, kleine pies voor ongeveer 20 minuten.
* Dek losjes af met aluminiumfolie als het bladerdeeg te donker wordt.
* Laat de pie een kwartiertje staan voordat je hem uit de vorm haalt.
Netjes aansnijden gaat het gemakkelijkst met een gekarteld (brood)mes.